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À TABLE!  |  Culinary Blog

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Roasted Cherry Tomatoes – The Secret to a Flavorful Sauce!

  • Writer: Angela & i
    Angela & i
  • 3 days ago
  • 2 min read

Spaghetti aux tomates cerises rôties, noix de pin et basilic frais
Spaghetti with Roasted Cherry Tomatoes, Pine Nuts, and Fresh Basil

Angela’s slow-roasted cherry tomatoes recipe is simple, practical, and wonderfully versatile. Cherry tomatoes are gently roasted in the oven with olive oil and fresh oregano from her garden. The Secret to a Flavorful Sauce! Once caramelized and bursting with flavor, they become the perfect base for two delicious sauces—one rustic and chunky, the other silky and unctuous. But that’s just the beginning—you can use them in countless other recipes, from pastas and pizzas to frittatas and bruschetta.


DETAILS

Prep time: 10 minutes

Cook time: About 45 minutes

Yield: Approximaly 1 kilo

Dfficulty: Easy

INGRÉDIENTS

1 kilo of cherry tomatoes

1 bunch of fresh oregano

4 garlic cloves

½ cup extra virgin olive oil

Salt & pepper to taste


INSTGRUCTIONS


1 - Preheat oven to 350˚F (175˚C).


2 - Slice cherry tomatoes in half.


3 - Arrange them cut side up on one or two baking trays, depending on the size.


4 - Finely mince the garlic and sprinkle it over the tomatoes.


5 - Chop the oregano and add it as well.


6 - Drizzle the olive oil evenly over the tray.


7 - Season generously with salt and pepper.


8 - Roast in the oven for about 45 minutes, or until the tomatoes are soft and slightly caramelized.


9 - Remove from the oven—et voilà! You now have a rich, slow-roasted cherry tomato base.


Angela’s Recipe Ideas with Roasted Tomatoes

Spaghetti with Creamy Roasted Cherry Tomato Sauce and Buffalo Mozzarella.

Add the desired amount of roasted tomatoes to a blender or food processor. Blend until smooth and creamy. Your silky sauce is ready to enjoy!


Frittata with roasted cherry tomatoes, baby spinach, and crispy pancetta

      Spaghetti aux tomates cerises rôties, noix de pin et basilic frais    La recette de tomates rôties rôties lentement au four d’Angela est simple, pratique et incroyablement polyvalente. Les tomates cerises sont doucement rôties au four avec de l’huile d’olive, de l'ail et de l’origan frais de son jardin. Une fois caramélisées et pleines de saveurs, elles deviennent la base parfaite pour deux sauces délicieuses — l’une rustique et texturée, l’autre soyeuse et onctueuse. Et ce n’est qu’un début : vous pouvez les utiliser dans une multitude d’autres recettes, des pâtes et pizzas aux frittatas et bruschettas.          DÉTAILS      Temps de préparation: 10 minutes      Temps de cuisson: Environ 45 minutes      Rendement : Environ 1 kilo      Niveau de difficulté: Facile        INGRÉDIENTS      1 kilo de tomates cerises      1 bouquet d’origan frais      4 gousses d’ail      ½ tasse d’huile d’olive extra vierge      Sel et poivre, au goût      ÉTAPES DE PRÉPARATION    1 - Préchauffer le four à 350˚F (175˚C).    2 - Couper les tomates cerises en deux.    3 - Les disposer face coupée vers le haut sur une ou deux plaques de cuisson, selon leur taille.    4 - Hacher finement l’ail et le répartir sur les tomates.    5 - Ciseler l’origan et l’ajouter également.    6 - Arroser d’huile d’olive de façon uniforme.    7 - Saler et poivrer généreusement.    8 - Faire rôtir au four pendant environ 45 minutes, ou jusqu’à ce que les tomates soient tendres et légèrement caramélisées.    9 - Retirer du four — et voilà ! Vous avez une délicieuse base de tomates cerises rôties.    Idées de recettes d'Angela, à base de tomates rôties  Spaghetti avec sauce crémeuse aux tomates cerises rôties et mozzarella di bufala.  Mettre la quantité désirée de tomates rôties dans un mélangeur ou un robot culinaire. Mixer jusqu’à l’obtention d’une texture lisse et crémeuse. Votre sauce onctueuse est prête à être dégustée !      Frittata aux tomates cerises rôties, épinards et pancetta croustillante          Spaghetti aux tomates cerises rôties, noix de pin et basilic frais          Pizza aux tomates cerises rôties, mozzarella et salade de roquette citronnée

Spaghetti with roasted cherry tomatoes, pine nuts, and fresh basil

Spaghetti aux tomates cerises rôties, pignons de pin et basilic frais

Pizza with roasted cherry tomatoes, mozzarella, and a zesty arugula salad

Pizza aux tomates cerises rôties

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